Karanténgondolatok

Karanténgondolatok

Mindenki ért hozzá

2020. április 06. - A...Z

És akkor rátérhetünk arra, amit nem lehet kikerülni. Mindenki elkezdett érteni a virológiához, a járványügyhöz.

Én egyikhez sem értek, ezért egyrészt rábízom magam a szakemberekre, másrészt józan ésszel gondolkozva igyekszem mindent megtenni, amivel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy mielőbb véget érjen ez a veszedelem.

Maszk vagy nem maszk

Erről szerintem már mindenhol leírtak mindent és annak az ellenkezőjét is. Én csak azt szeretném elmondani, amit tapasztaltam a bevásárlások során és értelmetlennek tartom.

  • Maszk az áll alatt, semmit nem takarva a szájból, orrból.Lehet, hogy átmeneti állapot, hogy egy kis levegőhöz jusson az illető, de szerintem így nincs értelme.
  • Orrot nem fedő maszk.
  • Maszk viselése, igazgatása kesztyűs vagy csupasz kézzel.
  • Kesztyű viselése maszk nélkül
  • Kesztyű viselése egyik kézen.
  • Páros bevásárlás: az egyikükön maszk+kesztyű, a másikon se maszk, se kesztyű
  • Nem csomagolt termékek összetapogatása. A csomagoltat még le lehet törölhetni fertőtlenítős vízzel, de a zsemlének nem tenne jót.
  • Kesztyű levétele, zsebre tétele és utána pakolás a csomagtartóba.

Nekem se maszkom, se kesztyűm, nem köhögök, nem tüsszögök, kerülöm az embereket (amúgy is :-) ). Zsebemben a fertőtlenítő, mielőtt az autóhoz nyúlok fertőtlenítek.Miután bepakoltam a csomagtartóba fertőtlenítek.Itthon kipakolás előtt és után alapos szappanos kézmosás.Szajré áttörölgetése. Mire ismét autóba ülök, ha van is benne vírus, elpusztul.

Teszt vagy nem teszt

Erről is eléggé megoszlanak a vélemények.Azt gondolom, nem a teszt fogja megállítani a fertőzés terjedését, hanem az, ha minimálisra csökkentjük a külső kontaktokat. Aki otthon van, felesleges tesztelni, mert ha benne is van a vírus, ellenszer híján nem tudnak vele mit kezdeni. Akinek erősek a tünetei, bekerül a kórházba kezelése, akinek alig van tünete, az lehet, hogy otthon kibekkeli. Igen, tudom, ha a tünetmentes is fertőzhet, akkor simán átadhatja valakinek, amikor elmegy bevásárolni.Ha mindenki felelősen betartja az alapvető szabályokat (kézmosás, távolságtartás,maszkviselés ha köhög/tüsszög), akkor ezt elegendőnek gondolom.

Annak látnám értelmét, hogy azokat  rendszeresen tesztelik, akinek sok a kontaktjuk: eü dolgozók, kereskedelemben dolgozók..stb.

Ha lenne házilag végezhető, olcsó tesztkészlet, akkor azt lehetne olyan hatékonysággal terjeszteni, mint a nemzeti konzultációs anyagokat.Az infó megvan, hogy hol hányan laknak.Persze itt is vannak kivételek, de kiindulási alapnak jó lehetne.

A média

A médiának szerintem most hatalmas a felelőssége abban, hogy mit hogyan tár a közönsége elé. A kezdeti szenzációhajhászásból igyekeznek átmenni a tájékoztatásra. Nem baj, hogy felhívják a figyelmet a hivatalos kommunikációban fennálló zavarokra, ellentmondásokra. Nem baj, hogy szőrszálhasogató kérdéseket tesznek fel, nem baj, hogy elemzik az egyes döntések lehetséges hatásait, de közben arra is figyelni kellene, hogy nem szabadna lerombolni a hatóságokba vetett (csekély?) bizalmat. Enélkül is elég nagy az ellenállás,szkepticizmus.

A másik "kedvenc" jelenségem a megválaszolt kérdések ismétlése. Az az érzésem, hogy egyes orgánumok képviselői csak a saját postafiókjukból tájékozódnak.Mintha nem olvasnák el a megjelent jogszabályokat, nem olvasnák el a más portálokon megjelent értelmezéseket.Biztosan le van tiltva a tűzfalon a riválisok címe, nehogy növeljék a másik oldal látogatottságát és reklámbevételeit. Konkrétan a hitelmoratóriummal kapcsolatban tette fel valamelyik portál vasárnap (ápr.05.) azt a kérdést, hogy "Aki most nem él a lehetőséggel, az később élhet-e vele?". A jogszabály március 18-án jelent meg, számtalan helyen vesézték ki. Persze az is lehet, hogy most került sorra a sajtótájékoztatón és már rég beküldték a kérdést.

A hivatalos tájékoztatás

A jelenség másik oldala, hogy nem csoportosítják a tartalmilag azonos kérdéseket.Ennek lehet oka a túlterheltség, az időhúzás (fix ideig tart sajtótájékoztató, 3 kérdésre is el lehet sütni ugyanazt a válaszpanelt). Bármi is az oka, idegesítő.

A hivatalos tájékoztatással kapcsolatban az a másik problémám, hogy sokszor nem adnak választ a kérdésre. Ez akkor volt jellemzőbb, amikor még élőben lehetett kérdezni és olyan kérdés került elő, amire nem voltak felkészülve.Benyomták valamelyik sablonválaszt, "oszt jónapot".

Annak sem látom értelmét, hogy a statisztikákat vagy az egyébként máshol elérhető információkat felolvassák a sajtótájékoztató elején. A koronavirus.gov.hu-ra ugyanúgy fel lehetne tenni a rendőri intézkedésekkel kapcsolatos adatokat is, mint ahogy a fertőzöttek, gyógyultak, elhunytak, stb. adatait is.Az valóban fontos, hogy azt elmondják, hogy jelentősen emelkedett a szükséges rendőrségi aktivitás, mert az emberek fegyelmezetlenek.

Jó lenne ha mindenki felfogná, hogy az "én akkor is elmegyek a haveromékhoz" típusú hozzáállással nem a kormánnyal szúr ki, hanem csak újabb igazolást ad arra, hogy szigorúbb intézkedések kellenek, amik nem csak a renitens kisebbséget fogják érinteni, hanem a fegyelmezett többséget is.

Nem lennék meglepve, ha szerdán (ápr.8.) tovább szigorodnának az intézkedések. Már mintha adagolnák, hogy "több rendőri intézkedésre volt szükség", "szerdán dől el, hogy a bevezetett intézkedéseket szükséges-e szigorítani, lehet-e enyhíteni vagy elegendőek". Meglátjuk.

 

süti beállítások módosítása